Saturday, August 9, 2008

Yaglar (Fats)

Doymus Yaglar

Doymus yaglar genellikle oda sicakliginda kati halde bulunurlar. Oncelikle hayvansal gidalarda bulunurlar. Tereyagi, sut, krema, ic yagi, et... Bununla birlikte; palm yagi, hindistan cevizi yagi, sebze yaglari ve fistic yagi gibi bitkisel kaynakli gidalarda da bulunabilirler. Bu yaglar kandaki kolestrol miktarini yukseltirler.

Doymamis Yaglar

Doymamis yaglar oda sicakliginda genelde sivi halde bulunurlar. Kaynak olarak bitkisel kaynakli gidalarda bulunurlar. Zeytin, misir ozu yagi, aycicek yagi, fistik ve diger kuruyemislerde bulunur.

*Coklu Doymamis Yaglar

Genellikle oda sicakliginda sivi olurlar. Kandaki kolestrol seviyesini dusurdukleri bilinir. Aycicek yagi, misir ozu yagi ve margarin gibi yaglarda yuksek miktarlarda coklu doymamis yag aside bulunur.

*Tekli Doymamis Yaglar

Oda sicakliginda, hem sivi hem de kati halde bulunabilirler. Hem bitkisel hemde hayvansal kaynakli olabilirler. Zeytin, fistik ve kanola yaglari tekli doymamis yaglar bakimindan zengindir. En saglikli pisirme yaglari; zeytinyagi ve kanola yagidir.

Trans Yag Asitleri

Sivi bitkisel yaglara Hidrojen eklenip, yuksek basinc uygulamasina tabi tutulunca kati hale gecerler. Bu yaglara Gecis Yaglar (Trans Fats) denir. Margarin, nebati yaglar, coreklerde ve diger hamur islerinde bulunurlar.



No comments: