Friday, January 16, 2009

Okra Stew with Ground Meat (Kiymali Bamya)

1 lb (~450 gr) whole or cut okra, fresh/frozen
¼ lb ground meat
1 tbsp oil
1 medium onion, chopped
1 tsp tomato paste
1 tomato, diced/ crushed (3 tbsp)
1 tsp salt to taste
½ tsp lemon juice
A pinch of sugar
¾ cup hot water
½ tsp black pepper

In a pot, cook ground meat with oil till the meat changes its color. Then stir in onions and sauté for a couple of minutes. Then stir in tomato paste and tomatoes, sauté for 2 minutes.
Stir in okras and cook until they change in color, stirring occasionally.
Then add hot water, sugar, lemon juice and salt. Close the lid and cook over low heat till okras are soft and tender, about 30 minutes. Sprinkle black pepper and serve warm.
ENJOY

Back to Main Page
*****************
TURKCE
½ kg bamya, butun ya da kesilmis, taze/dondurulmus
~100 gr kiyma
1 tbsp oil
1 orta boy sogan, dogranmis
1 tatli kasigi domates salcasi
1 domates, dogranmis/pure (3 yemek kasigi)
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi limon suyu
Bir tutam seker
¾ su bardagi sicak su
1 cay kasigi karabiber

Bir tencerede sivi yag ve kiymayi bir kac dakika kavurun ve soganlari ilave ederek, renk degistirene dek kavurmaya devam edin. Sonra salca ve domatesi ilave edin. Biraz kavurduktan sonra bamyalari ilave edin ve renkleri degisene dek kavurun.
Son olarak sicak suyu, sekeri, limon suyunu ve tuzu ilave edip, kapagini kapatin ve kisik ateste bamyalar pisene dek, yaklasik 30 dakika pisirin. Uzerine karabiber ilave edip, servis yapin.
AFIYET OLSUN

Ana Sayfaya Don

3 comments:

eldivenlerim said...

bamyayı çok severim;) enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım,
neşeli hafta sonları.....

Anonymous said...

Hayriye ablacım,okadar güzel yemekler yapmışssınki ellerine sağlık..ama nerde bizim güzel türkiyemizin bamyası.Ben burda ne kereviz yani suanlamda celery root nede kucuk boy bamya bulabildim.surekli şişmanlatıcı şeyler yiyip kilo aldım sonunda...Sebze yemeklerine keşke vatana dönmeden önce keşfetseydim diyorum..Ama bunları dönünce mutlaka uygulayacağım..Nolur sebze yemeklerine ağırlık ver ablacım..Ellerine sağlık,afiyet olsun ablacım:)

chassie said...

I will surely try to cook this recipe for my fiancée as soon as he teaches me how to cook Turkish recipes. He is Turkish and promised to teach me how to cook Turkish meals. Thanks for your site and the fish recipes look good.