Saturday, August 9, 2008

Gidalarin Saklanmasi (Storing Food)

***Pismis sebzeler buzdolabinda en fazla 4 gun, pismis etler ise 3 gun saklanabilir.

***Pismis ya da cig balik buzdolabinda 2 gunden fazla saklanamaz.

***Yumurta, sut ve yogurt gibi kolay bozulan besinleri buzdolabinin ust raflarina yerlestirin. Et, balik ve peynir gibi besinlerin uzerlerini aluminyum ya da seffaf folyoyla kapatip orta raflara yerlestirin.

***Pisirdiginiz kurabiyeleri aylarca hazir ikram olarak saklayabilirsiniz. Soguduktan sonra; plastik buzdolabi postelerinde ya da stretch film ile cift kat sarilarak dondurucuda 3 ay saklanabilir. Cozundurmek icin; kurabiyeleri dondurucudan cikarip, poset ya da sargilarindan cikarin. Tek sira halinde duz bir yuzeye yayin ve 15-30 dakika bekletin. Tuketilmeyen kurabiyeleri agzi sikica kapatilmis kaplarda saklayabilirsiniz.

***Kullandiginiz salcalarin bozulmamasini istiyorsaniz uzerini duzleyerek biraz zeytin yagi ilave ederek uzun sure saklayabilirsiniz.

***Konserve gidalar, acildiktan sonra cam kavanozda saklanirsa daha dayanikli ve saglikli olur.

***Bal, saklama kosullarina dikkat edilmezse sekerlenir ve besin degeri kaybolur. Bu yuzden bal kavanozunu sicak olmayan serin ve karanlik bir yerde saklamak daha iyi olacaktir. Gun isigi alan bal bozulur. Ayrica kavanozun kapagi acik kalirsa nem alir ve tadi acimtrak olur.

***Patateslerin burusmasini ve filizlenmesini onlemek icin; patateslerin bulundugu ortama bir elma koyun. Patatesleri daha uzun sure sakladiginizi goreceksiniz.

***Sogani dondurarak saklamanin 3 yolu vardir. Dondurma islemi soganin doku ve yapisini degistirir, bu yuzden dondurulmus sognlar sadece yemek yapiminda kullanilmalidir.
1-Soganlari dograyin ve yagli kagit uzerine koyup, dondurucuda donduktan sonra; alip dondurucu kaplarina ya da torbalarina koyun ve agizlarini kapatin. Bu yontem ile istediginiz zaman istediginiz miktari alip kullanmanizi saglar.
2-Butun sogani dondurmak isterseniz; soyun, yikayin ve plastic buzdolabi posetlerine koyarak dondurun.
3- Ayrica dogranmis soganlari biraz tereyagi ya da siviyagda kavurduktan sonra, sogutup, buzdolabi posetlerinde dondurabilirsiniz.
Kurutma: Soganlari dograyin ve firinin en dusuk isi ayarinda kuruttun. Tamamen kuruyunca (kahverengi olmadan) firindan cikarin. Oda sicakliginda hava almayan kaplarda muhafaza edin.

***Kullandiginiz salcalarin bozulmamasini istiyorsaniz uzerini duzleyerek biraz zeytin yagi ilave ederek uzun sure saklayabilirsiniz.

***Baharatlari muhafaza ederken, her zaman sicak ve nemden uzakta ve hava gecirmeyen kaplarda saklayin. Boylece, baharatlarda nem birikimi onlenerek kuf olusmayacaktir. Ayrica, sicaga maruz kalip gereginden fazla kurumalari onlenecek ve tazelikleri korunmus olacaktir. Direk gunes isigi ve sicak; baharatlarin renginin agarmasina neden olur. Yemeklerinizin lezzetli olmasi icin baharatlarinizin tadini ve rengini koruyun.

***Muzlari muhafa ederken, cok olgun muzlari daha sonradan tatli yapiminda kullanmak icin pure haline getirip dondurabilirsiniz. Eger bunu yapacak zamaniniz yoksa, oldugu gibi soymadan buzluga koyup, dondurun. Kullanacaginiz zaman cozundurun ve kabugunu soyun.

***Tuketemediginiz ekmeklerin atilmasina izin vermeyin. Ekmegi aluminyum folyo ile sarip buzdolabinin alt raflarinda 3 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz. Ayrica, ayni sekilde dondurarak 3 aya yakin uzun bir sure saklayabilirsiniz. Kullanacaginiz zaman cozundurup, firinda ya da mikrodalgada biraz isitirsaniz, taze gibi oldugunu goreceksiniz.

***Rendelenmis kasar peynirini muhafaza etmek icin, peynirin bulundugu kaba 1 tatli kasigi karbonat koyun ve karismasi icin sallayin ve dondurun. Boylece peynir birbirine yapismayacaktir.

*** Tavugun muhafaza edilmesinde; cig tavugu marine ederken kullandiginiz kalan sosu yeni bir daha kullanmayin.Donmus tavugu buzdolabinda cozundurun, oda sicakliginda ya da tezgah uzerinde cozundurmeyin. Eger tavugu 2 gun icinde kullanmayacaksaniz, dondurarak muhafaza edin.

***Kiyma buzdolabinda 1-2 gun muhafaza edilebilir. Eger kiymayi hemen tuketmeyecekseniz, dondurucuda dondurarak 3 ay kadar saklayabilirsiniz.

***Kerevizi taze olarak 2 hafta ya da daha uzun sure saklamak icin, su ile durulayin ve aluminyum folyo ile sarip buz dolabina koyun.

***Elmalarinizi buzdolabinda 2 aya kadar saklayabilirsiniz.

***Sutlerin uzerindeki son kullanma tarihi her zaman biraz tedbirlidir. Eger sutu gerektigi gibi korursaniz, kartonun ya da sisenin uzerindeki tarihten bir hafta sonraya kadar tazeligini yitirmez.

***Kesilmis salataligi saklamak icin, kagit havluya sarin ve bozdolabinin sebze bolumune koyun.

***Domatesleri en etkili koruma yontemi, koyu renkli kagit torba ya da agzi kapali kaptir. Ayrica yanlarina bir elma ya da armut koymak domateslerin olgunlasmasini hizlandirir. Domatesleri tek sira halinde ve saplari uste gelecek sekilde saklayin.

***Peyniri en iyi saklama yolu buzdolabinin alt raflaridir. Sert peynirler, folyo ya da plastik film ile sikica sarilarak buzlukta 2-3 ay muhafaza edilebilir. Yumusak peynirleri dondurmak pek tavsiye edilmez. Beyaz peyniri tuzlu su icinde daha uzun sure saklayabilirsiniz.

***Pismemis makarnayi, sikica sarilmis pakette ya agzi kapali kapta; kuru ve serin yerde saklayin. Yumurta icermeyen makarnayi bu sekilde 3 yil saklayabilir, yumurtali makarnayi ise 2 yil saklayabilirsiniz.

***Cilek ve bogurtlen gibi meyveleri dondurmak kolaydir. Genis tepsiye cilek/bogurtlen/ahududularibiribirine temas etmeyecek sekilde yayin ve buzlukta dondurun. Sonra tepsiden alip, kucuk kaplara aktarin ve tekrar buzluga koyun. Boylece meyveler birbirine yapismayacak vekullanacaginiz zaman istediginiz miktarda alip cozundurebileceksiniz.

***Kerevizi taze olarak saklamak icin; kagit havluyu islatip kerevizin etrafina sarin, sonra uzerinden aluminyum folyo ile sarin. Bu sekilde buzdolabinda 1 ay kadar saklayabilirsiniz.

***Kullanmadiginiz soslari saklarken; buz kaliplarina dokun ve dondurun. Sonra kaliplardan cikarin ve kullanacaginiz miktarlarda buzdolabi posetlerine koyup saklayin. Eger olcerek dondurursaniz, tariflerde kullanacaginiz zaman cozundurmeden direk yemegin icine ilave edebilirsiniz.

***Kurutulmus gidalari saklarken; kapagi siki kapanan her turlu saklama kabi kullanabilirsiniz. Agzini siki kapatabildiginiz plastik torbalari bile kullanabilirsiniz. Kurutulmus gidalari, karanlik ve serin yerde saklayarak oksidasyonu onleyebilirsiniz. Her hafta kuf olusumu olup olmadigi kontrol edin.

***Baliklari taze olarak saklamanin en iyi yolu, baligi cift kat buzdolabi posetine koyup, icini su ile doldururak dondurmaktir. Cozundurdugunuz baligi asla tekrar dondurmayin.

***Bakteriler 40F (4C) ve 140F (60 C) araliginda hizla urerler. Bu yuzden gidalarin guvenli muhafazasi icin, gidalarinizi bu sicakliklarin altinda ya da ustunde saklamaya calisin.

*** Etleri marine ederken, pisirdiginiz etleri, marine ettiginiz ya da cig etleri koydugunuz tabaklara koymayin. Cig etteki bakteriler kolayca pismis ete gecip, besin zehirlenmesine yol acabilir.

***Tuketmediginiz kuruyemisleri, tazeliklerini korumak amaciyla buzdolabinda saklayabilirsiniz.

No comments: