Tuesday, August 5, 2008

Kanseri Onleyen 6 Gida

Beslenme ve kanser uzerine yapilan butun bilimsel calismalar, icerdikleri fitonutrientler ve diger ozel bilesikler sebebiyle bitkisel kaynakli gidalarin onemini vurguluyor.
Ozellikle asagidaki alti super star olmak uzere, gunde yaklasik bes veya dokuz porsiyon meyve ve sebze tuketimini hedef alin.

Brokoli
Turpgillerden olan karnibahar ve lahana gibi sebzeler kansere karsi savasan ozelliklere sahiptir. Ozellikle brokoli, onemli miktarda sulfurofana sahip olup, bu sayede vucuttaki koruyucu enzimleri cogaltir ve kansere sebep olan kimyasallarin disari atilimina yardim eder. Sulfurofan ayrica tumor gelisimine sebep olan kanser kok hucrelerini yok eder.
Onler: meme, karaciger, akciger, prostat, cilt, mide ve mesane kanserleri

Uzumsu Kucuk-Sulu Meyveler
Uzumsu, kucuk sulu meyvelerin cogu kanseri onleyen fitonutrientler ile doludur.
Kara frambuaz, ozellikle yuksek miktarlarda antociyanin denen fitokimyasallar icerir. Bunlar da kanser olusumunu baslatan ve tumorleri besyelen yeni kilcal damarlarin olusumunu engelleyerek, kanseri engeller. Gunde yarim bardak uzumsu, sulu kucuk meyve tuketimini hedef alin.
Onler: Kolon, cilt, yemek borusu ve agiz kanserleri

Domates
Bu sulu meyve, domatese kirmizi rengini veren bir karotenoid olan likopen bakimindan cok zengindir. Likopen, rahim ici kanser hucrelerinin gelismini onler ve en iyi yararlanma sekli; domatesleri pisirerek vucudun likopeni daha iyi absorbe etmesini saglamaktir.
Onler: Akciger, rahim, prostat ve mide kanserleri

Ceviz
Icerdikleri fitosteroller, meme kanserindeki ostrojen reseptorlerini bloke edip, hucrelerin gelisimini onelmektedir. Gunde 4 yemek kasigi (30 gr) ceviz yemeniz tavsiye edilir.
Onler: meme ve prostat kanserleri

Sarimsak
Sarimsaktaki fitokimyasallar, mid eve bagisaklaridaki nitrozamin ve karsinojenlerin olusumunu engeller. Bir dis sarimsagi dograyin ya da ezin (ezmek yararli enzimlerin cikmasini saglar) ve pisirdiginiz yemeklerin icine ilave edin.
Onler: meme, kolon, yemek borusu ve mide kanserleri

Fasulyeler
Siyah ve beyaz fasulyelerin kolon kanserini buyuk olcude azalttigi saptanmistir. Baklagillerin tuketimi, butirat yag asitlerinin yukselmesini ve bu sayede de kanser hucrelerinin gelisiminin engellenmesini saglamaktadir. Kuru baklagiller ozellikle, meme kanserini onlemektedir.
Haftada bir kac defa yarim bardak baklagil tuketmeye calisin.
Onler: meme ve kolon kanserleri

REFERANSLAR:
www.health.com

No comments: