Saturday, October 4, 2008

Asure'nin Tarihi

Asure; bilesenlerini bugday, nohut, kuru fasulye, kuru meyveler, findik, ceviz ve sekerin olusturdugu, besin degeri yonunden oldukca zengin bir tatlidir. Asurenin lezzeti ve besleyici yonu bilesimine giren kuru bakliyat, tahil, kuru meyveler ve ceviz, findik gibi protein, karbonhidrat, bitkisel yag, posa, vitamin ve mineral madde yonunden zengin bilesenlerinden ileri gelmektedir.
Nuh Peygamber ve yanindakiler 10 Muharrem’de yani ocak ayinda Turkiye’nin kuzey dogusunda bulunan Agri Dagi’nda iken, bulunduklari gemide cok az yiyecek kaldigini farkediyorlar. Karinlarini doyurmak icin ellerinde kalan erzaklarla bir as pisiriyorlar. Asure sadece Muslumanlara ozgu olmayan Ermeniler tarafindan ozel gunlerde, Ortodokslar (Rum, Bulgar, Sirp) tarafindan da Perhiz donemlerinde yapilan bir as olarak biliniyor. Konulan malzemenin en az yedi cesit olmasi gerekiyor.
Osmanli sofralarinin en yaygin tatlisi olan asure, bir toren tatlisi olup genellikle Muharrem ayinin onu ile yirmisi arasinda Kerbela Vak’asi anisina yapilmaktadir. Genelde kirk turlu malzemeyle yapilan asure, geleneksel olarak komsulara, dostlara, akrabalara ve tanidiklara dagitilir.

No comments: