Wednesday, September 17, 2008

Yemek Pisirmek icin Pratik Bilgiler

***Daha lezzetli patlican yemekleri icin, patlicanlari pisirmeden once 20-30 dakika boyunca su ya da tuzlu suda bekletin. Suyun kahverengiye dondugunu goreceksiniz.

***Daha lezzetli yemekler pisirmek icin, yemeklerinizde sicak ya da ilik su kullanin. Soguk su yemeginizin lezzetini kacirir.

***Et pisirirken; eger tuzu baslangicta ilave ederseniz et sert olur.

***Ayrani bir an once tuketin. Cunku bir sure sonra yogurt dibe cokecektir.

***Turk cayinin parlak ve berrak olmasi icin cayi demlemeden once soguk su ile yikayip suzun.

***Cilekte bulunan bir cesit protein, serotonin hormonuna etki eder ve bu hormon mutluluk hissini arttirir. Ayni zamanda stresi ve istahi azaltir.

***Yemeginizin tuzu fazla olduysa, soyulmus bir patatesi parcalara ayirarak yemegin icine ilave edin. Cig patates yemegin fazla tuzunu alacaktir.

***Eger patates kizartmasini kitir kitir seviyorsaniz, kizartmadan once dilimlediginiz patatesleri bir sure su icinde bekletin. Su patatesteki nisastayi alacak ve kizartma sonrasi kitir kitir patates elde edeceksiniz.

***Kizartma yaparken, kokunun butun eve yayilmasini onlemek icin kizartma yaginin icine bir kac dal maydanoz atin.

***Mantari hicbir zaman yikamayin. Yikanan mantar su ceker ve lezzetini yitirir. Mantari kucuk mantar fircasi ile, veya bir bez parcasi ile fazla bastirmadan silerek temizleyin.

***Pisirdiginiz kek kalibindan cikmiyor ise, kabin altina islak bir bez yayarak 5-10 dakika bekletin.

***Kullandiginiz salcalarin bozulmamasini istiyorsaniz uzerini duzleyerek biraz zeytin yagi ilave ederek uzun sure saklayabilirsiniz.

***Kuru bakliyatlari bir gece onceden ilik suya koyun ve haslarken icine biraz karbonat ilave edin.

***Pisireceginiz pilavin tane tane, beyaz ve parlak olmasi icin tencereye incecik bir dilim limon veya bir kac damla limon suyu koyun.

***Ellerdeki sarimsak kokusunu cikarmak icin avucunuza biraz tuz alip, hafifce nemlendirdikten sonra iyice ovalayin. Sabunla da iyice yikarsaniz sarimsak kokusunun cikmis oldugunu goreceksiniz. Hatta sogan ve balik kokusu icin de ayni islemi uygulayabilirsiniz.

***Sogan soymaya baslamadan once parmaklarinizi sirkeye batirirsaniz, sogan kokusunun elinize bulasmadigini goreceksiniz.

***Kizartma yaptiginizda mutfaginiza koku yayilmasini istemiyorsaniz bir kapta sirkeli su kaynatin.

***Balik kizartirken cikan kotu kokuyu onlemek icin yaga limon suyu sikin. Boylece ayni yagi baska bir kizartmada da kullanabilirsiniz.

***Etleri limon suyu ile pisirirseniz hem cabuk piser hem de lezzetli olur.

***Patates pisirirken, suyuna bir kasik sirke koyulursa hem rengi sari kalir hem de daha lezzetli olur.

***Sutu tencereye koymadan once, tencere soguk suyla calkalanirsa sut kaynarken dibine yapismaz.

***Konserve acildiktan sonra cam kavanozda saklanirsa daha dayanikli ve saglikli olur.

***Balik kizartirken yapacaginiz bir iki ufak degisiklikle cok daha degisik tatlar yakalayabilirsiniz. Ornegin, kizartma yaginin icine bir tutam tatli kirmizi biber serpin. Bu sekilde baligin rengi cok daha guzel ve parlak olur. Ayrica, kirmizi biber de baliga degisik bir lezzet verir.

***Balik hem lezzetli hem de kirmizi ete gore daha saglikli olusu nedeniyle sofralarimizin vazgecilmez besinlerindendir. Fakat yagda kizartilinca, cok fazla yag cektigi icin sindirimi zor olabilir. Baliklari yikayip kuruladiktan sonra uzerine sivi yag surup una bularsaniz daha az yag cekecektir.

***Buzdolabindaki kotu kokulardan kurtulmak icin bir kase sutu buzdolabina koyun ve 1-2 gun sureyle birakin. Sonra sutu kullanmadan atin.

***Yesil salata yapmadan once, marul ya da kivircik yapraklarina biraz limon suyu ilave etmeyi deneyin.

***Makarnanin haslama suyuna yag ilave ederseniz, kullandiginiz makarna sosu, makarnadan siyrilacak, butunlesmeyecektir.

***Patates salatasi yaparken, haslanip dogranmis patatesleri sogutun ya da dondurucuda soklayin.

***Domatesin kabugunu kolay soymak icin, domatesi kaynayan suyun icinde 10-20 saniye kadar bekletin ve sonra soymayi deneyin.

***Pisirdiginiz kurabiyeleri aylarca hazir ikram olarak saklayabilirsiniz. Soguduktan sonra; plastik buzdolabi postelerinde ya da stretch film ile cift kat sarilarak dondurucuda 3 ay saklanabilir. Cozundurmek icin; kurabiyeleri dondurucudan cikarip, poset ya da sargilarindan cikarin. Tek sira halinde duz bir yuzeye yayin ve 15-30 dakika bekletin. Tuketilmeyen kurabiyeleri agzi sikica kapatilmis kaplarda saklayabilirsiniz.

***Tavugu suda haslayip sonra yemeklerde kullanacaksaniz, once suyun icinde sogumasini bekleyin, sonra parcalayin. Bu sayede lezzeti iki kat artacaktir.

***Sebzelerinizin yesil kalmasi icin soda kullanmayin. Soda C vitaminini yok eder.

***Kizartma yaparken yaginizin kizgin olmasina dikkat edin. Dusuk ateste yapilan kizartmalarda sebzeler cok yag ceker. Ayrica kizgin yaga ilave edilen yeni yag da sebzeler tarafindan hemen emilir.

***Sogani dondurarak saklamanin 3 yolu vardir. Dondurma islemi soganin doku ve yapisini degistirir, bu yuzden dondurulmus sognlar sadece yemek yapiminda kullanilmalidir.

1-Soganlari dograyin ve yagli kagit uzerine koyup, dondurucuda donduktan sonra; alip dondurucu kaplarina ya da torbalarina koyun ve agizlarini kapatin. Bu yontem ile istediginiz zaman istediginiz miktari alip kullanmanizi saglar.
2-Butun sogani dondurmak isterseniz; soyun, yikayin ve plastic buzdolabi posetlerine koyarak dondurun.
3- Ayrica dogranmis soganlari biraz tereyagi ya da siviyagda kavurduktan sonra, sogutup, buzdolabi posetlerinde dondurabilirsiniz.

Kurutma: soganlari dograyin ve firinin en dusuk isi ayarinda kuruttun. Tamamen kuruyunca (kahverengi olmadan) firindan cikarin. Oda sicakliginda hava almayan kaplarda muhafaza edin.

***Baliklar bir bas sogan, biraz maydanoz, 2 defne yapragi, ince dogranmis yarim limon karisimiyla ovulursa ya da bu karisim baliklarin yuzeyine suruldukten 15 dakika sonra pisirilirse cok lezzetli olur.

***Baliklar pisirilmeden once biraya batirilip kizartilirsa; daha citir ve lezzetli olur.

***Baklagiller tam olarak pismeden tuz ilave etmeyin, pismeden atarsaniz yumusamalari zorlasir. Tuz baklagillerin uzerindeki kabugu sertlestirir ve taneler parcalanir. Kaynamaya basladiktan 10-15 dakika sonra tuz ilave edin.

***Kebap etlerinin daha lezzetli olmasi icin etleri bir cay bardagi sogan suyu, bir cay bardagi zeytinyagi ve bir cay bardagi sut karisimiyla ovup 10-12 saat buz dolabinda bekletip marine edilmeli ve sonra pisirilmelidir.

***Firinda kizartma; etleri, ozellikle kanatlilari pisirmede kolay ve hizli bir yontemdir. Firinda kizartma yapmadan once firini onceden yuksek bir dereceye isitin ve eti piserken kurumamasi icin yaglayin. Yuksek isi etin tadini ve yumusakligini korur. Kanatlilar kizartilirken, gogus kismi altta olarak baslanir ve piserken ters cevrilerek icindeki sivinin esit dagilmasi saglanir. Firin tepsiniz kizarttiginiz etin sekline ve boyutuna uygun olmalidir. Eger tepsi buyuk ise, etiniz kuruyup, yanacaktir. Eger kucukse, etiniz tepsinin kenarlarina yapisacak ve et aromasini kaybedecektir

No comments: