Friday, August 7, 2009

Bulgarian Easter Bread (Kozunak-Paskalya Coregi)

Kozunak is the traditional bread made for Easter in Bulgaria. Usually two loaves are made, one is left at the Church for the priest and the other is eaten by the family after the Easter service. This bread is lightly sweet that can be served for breakfast or as snack.

4 eggs
1 cup oil
2 cups lukewarm milk
2 cups sugar
2 lemon’s zest
25-30 gr fresh active yeast/7 gr instant yeast
2 tsp salt
12-13 cups flour

For garnish:
1 egg yolk, beaten
¼ cup sugar
¼ cup cracked hazelnut/almond (optional)

Start making Kozunak dough the night before you bake it. Then, set aside for a rest for all night long. The next day knead it occasionally for 1-2 times and bake in the afternoon.
Start making the dough in the evening:
First dissolve yeast in the lukewarm milk. Place all the main ingredients but flour in a large bowl and stir in dissolved yeast. Start adding flour slowly and knead. Form elastic and non-sticking dough and knead for about 10 minutes (see the picture). Then cover it with a plastic wrap or a towel and leave aside for the night. The next morning you’ll see that the dough will be about 3 times larger (see the picture). Punch it and knead for 2-3 minutes and cover again. Leave for about 4-5 hours. After that, knead again, cover and leave for more 4-5 hours. Once the dough rises again, it is ready to shape.
Divide the dough into 3 equal pieces. And again divide all the pieces into 3 equal parts. With your hands give a 12 inch long stick shape to every piece. Then, place 3 sticks side by side on the counter and make braid shape. Make sure to braid a little loose and stick the ends gently (see the picture). Braid the remaining dough and obtain 3 Kozunak breads. Place them over an oven tray with baking paper. You can fit 3 of them in a rectangular oven tray. Cover them and leave aside for ½ -1 hour.
Brush the surface with egg yolk and sprinkle some sugar on tops. Also, sprinkle some hazelnut/almonds if desired.
Preheat the oven to 350 F (180 C) and bake them till they turn golden brown (for about 40-50 minutes).
Cover them with a towel after taking out of the oven, to keep them soft.
ENJOY
P.S: This recipe makes 3 Kozunak-Bulgarian Easter Bread, you can decrease or increase the ingredients as you like.

Back to Main Page TURKCE
Kozunak-Paskalya Coregi, Bulgaristan ve daha bir cok Avrupa ulkesinde Paskalya icin yapilan geleneksel bir cesit ekmektir. Genelde iki tane yapilir; biri kilisedeki rahibe birakilir, digeri de Paskalya gunu butun aile bir araya gelince yenilir. Hafif tatlimsi bir tadi olan Kozunak kahvalti ya da ara ogunlerde servis etmek icin cok guzel bir lezzettir.

4 yumurta
1 su bardagi sivi yag
2 su bardagi ilik sut
2 su bardagi seker
2 tane limon kabugu, rendelenmis
1 tane yas maya (25-30 gr)/7 gr instant toz maya
4 cay kasigi tuz
12-13 su bardagi un


Uzeri icin:
1 yumurta sarisi, cirpilmis
½ cay bardagi toz seker
½ cay bardagi ufalanmis findik/badem (istege bagli)


Kozunak-Paskalya Coregi hamurunun ozelligi bir gece onceden yapilip bekletilmesidir. Bir gece bekletilir, ertesi gun belirli araliklarla bir iki defa yogurulur ve aksama pisirilir.
Aksamdan isleme baslanir:
Once mayayi ilik sut icinde eritin ve genis bir kaba un haric diger malzemeleri alin. Eriyen mayayi ilave edin ve yavas yavas unu ilave ederek yaklasik 10 dakika kadar yogurun. Elastik ve ele yapismayan bir hamur elde edin (resime bakiniz). Sonra uzerini bir havlu ile ya da strec film ile sararak ortun. Bir gece boyunca kabarmasi ve dinlenmesi icin bekleyin.
Ertesi sabah hamurun bayag kabardigini goreceksiniz (resime bakiniz). Hamuru tekrar toparlayip biraz yogurun ve uzerini orterek tekrar dinlenmeye birakin. Aradan 4-5 saat gectikten sonra hamuru tekrar yogurun ve uzerini ortup kabarmaya birakin. Aradan yine 4-5 saat gectikten ve hamur kabardiktan sonra hamur sekil vermeye hazirdir.
Hamuru 3 esit parcaya ayirin ve her dort parcayi da 3’er esit parcaya ayirin. Bu 3 parcanin her birini elinizle uzatarak yaklasik 30 cm uzunlugunda hamurlar elde edin. Bu 3 uzun hamuru elinizle orgu seklide siki olmadan serbest bir sekilde orun ve uc kisimlarini hafice bastirarak yapistirin (resime bakiniz). Her 4 parcayi bu sekilde 3 e bolun ve orgu seklinde elinizle orun. Yagli kagit koydugunuz firin tepsisine dizin. Firin tepsisinin enine 3 tane paskalya coreginin yanyana yerlestirin. Uzerini ortun ve yaklasik ½-1 saat boyunca dinlendirin.
Uzerine yumurta sarisi surun ve seker serpin. Isterseniz findik ya da badem parcaciklari da serpebilirsiniz. Onceden isitilmis 180 C (350 F) firinda uzerleri kizarana dek pisirin (yaklasik 40-50 dakika).
Firindan cikarinca uzerini havlu ile orterseniz, yumusacik olacaklardir.
AFIYET OLSUN
NOT: Bu tariften toplam 3 tane Kozunak-Paskalya Coregi cikiyor. Isterseniz tarifteki malzemeleri azaltip cogaltabilirsiniz.


Ana Sayfaya Don

5 comments:

My Turkish Kitchen said...

Hayriye,
Ne kadar hos gorunuyor bu corekler boyle, Eline saglik.
Iffet

Aysegul - Ny's Delight said...

Harika - This looks delicious!

Annekaz said...

Bulgaristan göçmeni Türk vatandaşların arasında yaşıyorum e sık sıkda tüketiyoruz ben de yapıyorum ama sizinkini de deneyeceğim çok hoş görünüyor elleriniza sağlık

Krims Kramsan said...

Ellerinize saglik süper görünüyor eminim tadida göründügü gibidir. Blogunuzu yeni kesfettim cok begendim basarilarinin devamini dilerim.Bende isvecte yasiyorum türkce yemek agirlikli blogum var misafirim olursaniz sevinirim.Sevgiler...

dilek said...

Cok guzel bir sayfa Iki dilde olmasi da ayrica ilginc cok begendim basarilar