Wednesday, December 16, 2009

Salmon with Sesames (Susamli Somon Baligi)

1 lb salmon fillets
2 tbsp soy sauce
2 tbsp balsamic vinegar
2 tbsp green onions, chopped
2 tbsp brown sugar
1-2 cloves of garlic, minced
1 ½ tsp ground ginger
1 tsp crushed red pepper flakes (optional)
1 tbsp sesame seeds, heaping
½ tsp salt to taste

Rinse salmon fillets under cold water and pat dry with paper towels. Sprinkle with salt and rub with your hands. Then, mix all the ingredients, but sesames in a bowl. Dip the fillets in this mixture or pour the mixture all over the fillets evenly. Preferably marinade in the fridge for about 1-2 hours.
Place aluminum foil over a Pyrex dish and place salmon fillets. Sprinkle with sesames and cover with aluminum foil. Seal well through the edges. Bake in 375 F (190 C) oven for 30 minutes and take the aluminum cover and broil for minutes or till it gets lightly brown.
ENJOY
Click fot the benefits of fish

Back to Main Page
************************
TURKCE
½ kg somon baligi fileto
2 yemek kasigi soya sosu
2 yemek kasigi balsamic sirke
2 yemek kasigi yesil sogan, dogranmis
2 yemek kasigi esmer seker
1-2 dis sarimsak, dovulmus/rendelenmis
1 ½ tatli kasigi zencefil tozu
1 tatli kasigi pul biber (istege bagli)
1 yemek kasigi susam, tepeleme
1 cay kasigi tuz

Somon filetolarini soguk suyun altinda yikayin ve kagit havlu ile kurulayin. Uzerlerine tuz serpin ve elinizle ovalayarak yedirin. Sonra, susam haric butun malzemeleri bir kasede karistirin. Filetolari bu karisima batirip her yerini bulayin ya da karisimi filetolarin uzerinde esit olarak gezdirin. Tercihen buzdolabinda 1-2 saat bekletin.
Bir borcam tepsinin dibine aluminyum folyo yayin ve uzerine filetolari dizin. Uzerlerine susam serpin ve aluminyum folyo ile uzerini kapatip kenarlarindan hava girmeyecek sekilde sikica kapatin. Onceden isitilmis 190 C (375 F) firinda yaklasik 30 dakika pisirin. Sonra uzerindeki aluminyum folyoyu alin ve ustten kizartma ayarinda yaklasik 5-7 dakika ya da uzeri kizarana dek pisirin.
AFIYET OLSUN
Baligin faydalari icin tiklayin

No comments: