Monday, January 14, 2013

Sekerpare


250 grams butter (at room temperatue)
2 eggs
½ cup semolina
½ cup sugar
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract/powder
3 ½ -4 cups flour
Walnut quarters or almond/hazelnut for top

Syrup:
3 cups sugar
4 cups water
1 Tbsp lemon juice

First prepare the syrup by boiling sugar and water for 3-5 minutes. Then, stir in lemon juice and leave aside to cool.
Meanwhile, mix softened butter, sugar, eggs and semolina. Then, add flour slowly and knead at the same time. Add baking powder and vanilla. The dough should be soft and non sticky as cookie dough. Take walnut size pieces and make round ball shapes using your palms. Arrange them over a greased baking tray and press gently over each one sticking a piece of walnut/almond/hazelnut. Bake them in a preheated 350F (180C) oven until they turn light brown for about 30-40 minutes.
Pour the cooled syrup over hot Sekerpares right after taking them out of the oven. Use either a spoon or ladle for uniform distribution. Leave the Sekerpares inside the syrup for at least 4-5 hours before serving. You may cover them with another tray to decrease the absorption time.
ENJOY
P.S: Makes about 35-40 pieces.

Back to Main Page
*******************************************
TURKCE
250 gram tereyagi (oda sicakliginda)
½ su bardagi seker
½ su bardagi irmik
1 tatli kasigi kabartma tozu
1 tatli kasigi vanilya
3 ½ -4 su bardagi un
Uzeri icin badem/findik ya da ceviz
 
Surup icin:
3 su bardagi seker
4 su bardagi su
1 yemek kasigi limon suyu
 
Surubu hazirlamak icin genis bir tencereey seker ve suyu alin ve iyice kaynatin. Yaklasik 3-5 dakika kaynadiktan sonra limon suyunu ilave edin ve altini kapatin. Bir kenarda sogumaya birakin.
Yumusak olan tereyagi, seker, irmik ve yumurtayi karistirip birbirine yedirin. Yavas yavas unu ekleyerek yogurmaya baslayin. Kabartma tozu ve vanilyayi ilave edin. Yumusak ve ele yapismayan bir kurabiye hamuru elde edene dek yogurun.
Ceviz buyuklugunde parcalar alin ve elinizle yuvarlayip yaglanmis tepsiye uzerlerinden hafifce bastirarak aralikli olarak dizin. Her sekerparenin uzerine bir parca ceviz/findik/badem batirin. Onceden isitilmis 180C (350F) firinda  uzerleri kizarana dek pisirin (30-40 dakika).
Firindan cikan sicak sekerparelerin uzerine ilik/soguk surubu gezdirerek hepsine esit olarak dagitin. Puf noktasi, sekerpare sicak, surup ilik ya da soguk olmalidir. Servisten once en az 4-5 saat surubun cekmesini bekleyin. Isterseniz tepsinin uzerine baska bir tepsi kapatarak surubun cekmesini hizlandirabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
NOT: Yaklasik 35-40 tane sekerpare cikiyor.

Ana Sayfaya Don