Wednesday, June 3, 2009

Fried Dough (Hamur Kizartmasi)

2 cups lukewarm water
4-5 cups flour
1 tsp salt to taste
1 package fresh yeast/ 2 tsp active dry yeast
1 ½ -2 cups oil for frying

Place the lukewarm water and the yeast into a bowl. Stir well to dissolve the yeast. Add the salt and flour; knead for 10 minutes, till dough becomes elastic. The more you knead the better your dough will be. Cover the dough with a plastic wrap or a clean cloth (see the picture) and let it rest for 2 hours in a warm place or till it rises up to double its volume (see the picture).Place dough on the counter and punch to release air. Cut the dough into walnut or egg size pieces (as you like). Place them on the counter and leave for 5-10 minutes.
Meanwhile heat the oil in a saucepan or pot. Flatten dough pieces using your fingers (for about 1/3 inch thick). Fry both sides lightly. Dough will turn yellow. Then, place the fried dough pieces over a paper towel.
Serve Fried Dough warm or hot with cheese, cream cheese, jam/jelly or fruit preserves.
It is good to go at breakfasts or brunches.
ENJOY

P.S: Do not use metal container when kneading or resting the dough. Metal spoils the texture of dough.

TURKCE
2 su bardagi ilik su

4-5 su bardagi un
1 tatli kasigi tuz
1 paket yas maya/1 yemek kasigi toz instant maya
1 ½-2 su bardagi sivi yag (kizartmak icin)


Ilik suyu ve mayayi bir kaseye alin ve maya cozunene kadar iyice karistirin. Sonra un ve tuzu ilave ederek, 10 dakika hamur elastik olana dek yogurun. Hamuru ne kadar cok yogurursaniz o kadar basarili olursunuz. Uzerini seffaf film ya da temiz bir bez ile ortun (resime bakiniz) ve sicak bir ortamda, hamur iki kati kadar kabarana dek ya da yaklasik 2 saat bekleyin (resime bakiniz). Hamuru tezgahin uzerine alin ve havasini indirmek icin uzerinden bastirin. Hamurdan ceviz ya da yumurta buyuklugunde parcalar kesin (Istediginiz buyuklukte yapabilirsiniz).
Bu sirada, bir tenrece ya da derin bir tavada yagi kizdirin. Hamur parcalarini elinizle yayarak 1 cm kalinliginda acin ve kizgin yagin icinde her iki taraflarini da kizartin. Hamurlar sararana ya da kizarana dek dilediginiz kadar kizartin ve kagit havlu uzerine alin.
Hamur kizartmasini sicakken; peynir, recel, marmelat ve turleri ile servis yapabilirsiniz. Ozellikle kahvalti ve cay saatlerinde guzel bir alternatiftir.
AFIYET OLSUN
NOT: Hamuru yogurmak ya da dinlendirmek icin metal kap kullanmayin. Metal, hamurun yapisina zarar verir.

11 comments:

My Turkish Kitchen said...

Ne de lezzetli gorunuyorlar ama dikatli yemek lazim hem hamur hem kizartma:)
Iffet

Nikita said...

can you please add the quantity for the flour? thanks

turkishfoodandrecipes said...

Hila,
I've added the quantity of the flour. Sorry for forgetting that.

Acemi Göçebe said...

Merhabalar,
Tarifinizin ingilizce kısmında kullanılacak maya için "active dry yeast", Türkçe kısmında ise "instant toz maya" yazmışsınız Hayriye Hanımcığım. Bulunduğum yerde ikisi ayrı mayalar olarak satılıyor. Active dry yeast olan top top taneler şeklinde ve araştırmalarıma göre mutlaka sıvı içinde çözülmesi gerekiyor. Instant maya ise daha bir toz halde ve sıvıda çözmemize gerek kalmadan direkt una katılabiliyor anladığım kadarıyla. Şimdi belki size detay gibi gelecek ama bazı ekmek tariflerinizde yalnızca yaş maya kullanmış olduğunuza göre sanırım bu önemli bir detay. İnternette bazlama tarifi veren bir arkadaşımızın azizliğine uğradığım için yazıyorum aslında. Bu tarifte Active Dry Yeast'i direkt una katmamız gerektiğini yazmıştı. Büyük ihtimalle daha önce belirttiğim instant olanla karıştırdı tarifi yazarken. Ve ben hamurumun içinde çözülmeden top top kalmış mayaları görünce çok kötü oldum tabii. Durum bundan ibarettir. Şu anda sizin tarifinizle instant yeast kullanarak yapmış olduğum hamur tezgahın üzerinde kabarmayı bekliyor. Bakalım sonuç nasıl olacak. Sevgiler. Sevil...

turkishfoodandrecipes said...

Guzel sorun icin tesekkurler. Aslinda burada kullandigim maya bildigimiz granullu bira mayasi. Yani once suda cozundurulup kullaniliyor. Benim burda kullandigim mayalarin uzerinde oyle yazdigi icin ben de tarifte oyle kullandim.
Bu arada umarim hamurun basarili olmustur.
Sevgiler

Acemi Göçebe said...
This comment has been removed by the author.
Acemi Göçebe said...

Hamurum 2 saat içerisinde 2 değil 3 katına çıkarak beni hayretler içerisinde bıraktı. Nemli bez yerine streç filimle örttüğüm için hamur streçin her tarafına yapıştı, işin en sinir bozucu olan kısmı buydu. Evdekiler bu kızartmanın tadına bayıldılar. Sanılanın aksine yağ çekmediği için çok ağır olmadı. Eşim o kadar sevdi ki neredeyse patlayacaktı yemekten. :) Benim tek sorunum biraz sert oldu gibi geldi bana. Hani çok değil ama ben daha böyle pufidik birşey bekliyordum açıkcası. Acaba bir yerde hata mı yaptım ki? Teşekkürler...

turkishfoodandrecipes said...

Sevilcim,
Daha yumusak hamurlar icin; kizarttigin hamurlari agzi kapali bir kaba, tencere gibi, alabilirsin. Kizartman bayag basarili olmus sanirim, tebrik ederim. Ben bayilirim hamur kizartmasina:)

Sevil said...

Aynen soylediginiz gibi hamurlari kizartir kizartmaz agzi kapali bir kaba aldim. Yumusacik, pufidik pufidik oldular. Sanilanin aksine yag cekmiyor bu kizartma. Fazlasiyla lezzetli. Emekleriniz icin cok tesekkurler. Sayenizde mutfakta harikalar yaratiyorum. :)

Anonymous said...

Hello,
firstly, thank you a lot for your recipies, they are perfeckt!
Could you please write how much excatly fresh yeast should I put? Thanks a lot!

turkishfoodandrecipes said...

For the fresh yeast you can use about 1 tablespoon or 1 1/2 tablespoon.
Good luck!

Hayriye