Thursday, June 18, 2009

Meat Balls with White Sauce (Beyaz Soslu Kofte)

2/3 lb ground beef
1 small onion, grated/finely chopped
3-4 tbsp oil
4 tbsp flour
¼ cup rice, washed and drained
¼ +1 tsp salt to taste
¼ tsp black pepper
¼ tsp cumin
¼ tsp red pepper flakes
6 cups water (1 cold+5 hot)
½ cup yogurt (for the sauce)

In a bowl mix ground beef, rice, half of the onion, ½ tsp salt and the spices. And then, grab ½ egg size pieces and round them in your palms (see the picture). Leave them aside.
In a pot, sauté the remaining onion with oil. Then stir in flour and cook over medium heat, till the mixture turns yellow (for about 2-3 minutes). Add 1 cup cold water, stir and add the remaining hot water while stirring.
Bring to a boil, add 1 tsp salt and the meat balls in. Simmer over low-heat for about 10 minutes. And then, whisk the yogurt in a small bowl and laddle some mixture from the pot and pour slowly into the yogurt bowl stirring continuously. Then, stir the mixture in the pot while stirring. Simmer over low-heat till the meat balls are cooked (about 10 minutes).
Serve warm with black pepper on top.
ENJOY
***********************
TURKCE
300 gr kiyma
1 kucuk boy sogan, rendelenmis/ince dogranmis
3-4 yemek kasigi sivi yag
4 yemek kasigi un
¼ su bardagi pirinc, yikanip suzulmus
½ +1 cay kasigi tuz
½ cay kasigi karabiber
½ cay kasigi kimyon
½ cay kasigi pul biber
6 su bardagi su (1 soguk+5 sicak)
½ su bardagi yogurt (sos icin)

Bir kasede; kiyma, pirinc, soganin yarisini, ½ cay kasigi tuz ve baharatlari guzelce karistirin. Gerekirse elinizle yogurun. Sonra, bir yumurtanin yarisi buyuklugunde parcalar alip elinizde yuvarlayarak kofteler yapin (resime bakiniz). Yaptiginiz kofteleri bir kenara ayirin.
Geri kalan soganin yarisini bir tencerede sivi yag ile kavurun ve unu ilave edin. Orta ateste karisim sararana kadar, yaklasik 2-3 dakika kadar soteleyin. Sonra, once bir su bardagi soguk su ilave edin ve karistirarak geri kalan soguk suyu ilave edin.
Kaynamaya baslayinca, 1 cay kasigi tuz ve kofteleri ilave edin. Yaklasik 10 dakika kadar dusuk ateste pisirin. Sonra bir kasede yogurdu guzelce cirpin ve tencereden bir kepce alip yogurdun icine yavasca dokerek karistirin. Son olarak elde ettiginiz karisimi tencereye karistirarak dokun. Dusuk ateste kofteler pisene dek yaklasik 10 dakika kadar pisirin.
Uzerine karabiber serperek sicak olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN

1 comment:

My Turkish Kitchen said...

Hem goze hem de mideye hitap ediyor. Eline saglik.
iffet