Tuesday, January 1, 2008

Aspartam (Dusuk Kalorili Tatlandirici)

Aspartam cay sekerinden 200 kat daha tatli olan, sakarin icermeyen ve iki amino asit + bir metanolden meydana gelen bir tatlandiricidir(aspartyl-phenylalanine-1-methyl ester) . Aspartam etler, tahillar ve sut urunleri de dahil olmak uzere butun proteinli gidalarda doğal olarak bulunur. Mutfakta ve pisirme amacli kullanmak icin uygun degildir. Cunku isitildigi zaman genelde yapisi bozulur ve seker oraninin cogunu kaybeder. Seker hastalari tarafindan kullanilan tatlandiricilardan biridir.
Ayrica kilo almak istemeyen ya da vermeye calisanlar icin de popular bir tatlandiricidir. Aspartamain tadi seker ile ortusmez, oyle ki aspartamin seker tadi daha uzun surede algilanir ve etkisi sekerden daha uzun surer.
Aspartamin sebep oldugu saglik sorunlari: kirginlik, halsizlik, bas agrisi, depresyon, endise, bas donmesi, hafiza kaybi, unutkanlik, gorme sorunlari, hiperaktivite, migren, agresiflik ve uyku sorunlari….
Aspartamin kullanimi cocuklar ve hamile olan bayanlar icin uygun degildir.
Aspartamin kanserojen etkiye sahip oldugu one surulmekle beraber, tam olarak kesin kanit bulunamamistir ve uzerinde calismalar hala devam etmektedir.

No comments: