Tuesday, April 27, 2010

Meatballs in Sour Sauce (Eksili Kofte)

1 cup yogurt
1 Tbsp flour, heaping
1 egg
5-6 cups cold water
½ lemon’s juice
1 Tbsp salt to taste
½ tsp dried mint
2+2 Tbsp canola oil
½ tsp paprika

For the meatballs:
~ ½ lb ground meat
¼ cup rice
½ tsp black pepper
½ tsp dried mint
½ tsp salt to taste

In a bowl, mix all the meatball ingredients using your hands. Grab smaller pieces than walnuts and make small meatballs. Set aside.
Place 2 Tbsp canola oil and flour in a pot. Then, sauté over medium heat till flour turns pinkish. Stir in cold water. Bring to a boil, stirring occasionally. Add meatballs and salt. Cover the lid halfway and cook for about 15 minutes.
Meanwhile, mix yogurt, lemon juice and egg. Pour two ladles of hot soup into this mixture stirring constantly. Cook for an additional 2-3 minutes.
In a small frying pan sizzle the remaining canola oil and stir in dried mint and paprika. Once you smell the nice combination of mint and paprika turn the heat off.
Drizzle the mixture over the soup and serve hot.
ENJOY

Back to Main Page
*********************************
TURKCE
1 su bardagi yogurt
1 yemek kasigi un, tepeleme
1 yumurta
5-6 su bardagi soguk su
½ limon suyu
1 yemek kasigi tuz
1 cay kasigi nane
2+2 yemek kasigi kanola yagi
1 cay kasigi kirmizi toz biber

Kofteler icin:
300 gr kiyma
¼ su bardagi pirinc
1 cay kasigi karabiber
1 cay kasigi nane
1 cay kasigi tuz

Bir kapta koftelik malzemeleri iyice yogurarak karistirin. Cevizden biraz daha kucuk parcalar koparip yuvarlayarak toplar yapin ve bir kenara ayirin.
Bir tencereye 2 yemek kasigi kanola yagi ve unu alin. Un sararana dek orta ateste kavurun. Sonra soguk suyu karistirarak ilave edin. Ara sira karistirarak kaynamasini bekleyin. Kaynadiktan sonra, kofteleri ilave edin. Kapagini hafif aralik birakin ve tuzu da ilave edip, koftelerin pismesini bekleyin (yaklasik 15 dakika).
Ayri bir kapta; yogurt, yumurta ve limon suyunu guzelce cirpin. Corbanin suyundan iki kepce alin ve yavasca yogurtlu sosun icine cirpmaya devam ederek dokun. Sonra, sosu corbanin icine yavasca karistirarak ilave edin. Yaklasik 2-3 dakika kadar pisirin ve ocagin altini kapatin.
Kucuk bir tavada geriye kalan 2 yemek kasigi kanola yaginda kirmizi biber ve naneyi hafifce yakin ve corbanin uzerine gezdirerek servis yapin.
AFIYET OLSUN

1 comment:

Unknown said...

ahhh enn sevdigim corbaa!!! ellerine saglik canim!