Thursday, February 19, 2009

Creamy Mushroom Soup (Kremali Mantar Corbasi)

½ lb (125 gr) mushroom (any kind), brushed and sliced thinly
3 tbsp butter
3 tbsp flour
4 cups of chicken stock/water and chicken bouillon
1 ½ -2 cups milk
1 tbsp salt to taste
Fresh dill or black pepper

In a skillet, melt 1 tbsp of butter and sauté mushrooms over medium heat for about 5-7 minutes. In a pot, melt 2 tbsp of butter and stir in flour. If the flour does not wet enough to be creamy, add some oil. Saute till flour turns to a light golden brown color.
And then, add chicken stock/water and chicken bouillon. Stir well to dissolve flour in water. To obtain a smooth creamy soup, use a blender. Stir in mushrooms and salt. When it starts boiling stir in milk and simmer over low heat for about 15-20 minutes (stir occasionally).
Sprinkle some fresh dill or black pepper on top of Creamy Mushroom Soup and serve warm.
ENJOY

Back to Main Page
****************
TURKCE
125 gr mantar (her cesit olabilir), fircalanmis ve ince dilimlenmis
3 yemek kasigi tereyagi
3 yemek kasigi un
4 su bardagi tavuk suyu/su ve tavuk bulyon
1 ½-2 su bardagi sut
1 yemek kasigi tuz
Taze dere otu ya da karabiber

1 yemek kasigi tereyagi ile mantarlari bir tavada sote edin (yaklasik 5-7 dakika). Bir tencerede 2 yemek kasigi tereyag ile unu kavurun. Eger un islanmazsa 1 kasik sivi yag ilave edin. Un hafif kahverengilesmeye baslayinca tavuk suyu/su ve tavuk bulyonu ilave edin.
Unun su icinde cozunmesi icin guzelce karistirin. Eger puruzsuz bir kivam elde edemediyseniz blendir kullanin. Sonra mantarlari ve tuzu ilave edin. Kaynamaya baslayinca sutu ilave edin ve kaynayinca kisik ateste yaklasik 15-20 dakika ara sira karistirarak pisirin.
Servis yapmadan once Kremali Mantar Corbasi’nin uzerine dere otu ya da karabiber serpin.
AFIYET OLSUN

1 comment:

Elif said...

Az once pisti corbam!gercekten cok kolay bir tarif ustelik yogunlugu harika tuttu! Lezzeti de gayet iyi.. Bu tarifi hizlica uygulayabilirsiniz yaklasik 20 dakikami aldi.. Tarif icin tesekkurler!