Monday, February 16, 2009

Turkish Bread (Turk Ekmegi)

1 ½ cups lukewarm water
2 tsp dry yeast/17 gr fresh yeast
3 ¾ cups bread flour/all purpose flour
1 ½ tsp salt
1 tsp sugar
Glaze:1 tbsp yogurt
1 tbsp water
Nigella seeds or sesame seeds

Place the lukewarm water, sugar and the yeast into a bowl. Stir well to dissolve the sugar and the yeast. Add the salt and flour; knead for 10 minutes, till dough becomes elastic. The more you knead the better your bread will be. Cover the dough with a plastic wrap or a clean cloth (see the picture) and let it rest for 2 hours in a warm place, till it rises up to double its volume (see the picture).Place dough on the counter and punch to release air. Cut the dough into two pieces, then make a loaf shape with each of them. Grease a square Pyrex or baking dish and place both of the dough pieces. Or you can use a loaf pan to bake two loaves of bread. Cover it with a clean cloth and leave it for ½-1 hours to rise in a warm place (If you have time let it rest for 2 hours).
Mix 1 tbsp yogurt and 1 tbsp water in a small bowl, then brush the surface of the bread with this glaze. Make a scratch lengthwise through the middle. Finally, sprinkle nigella seeds or sesame seeds on top. Preheat the oven to 425F (220C). Place the bread on the middle rack. Bake for 25-30 minutes, till it becomes golden brown. After taking it out of the oven cover with a clean cloth or towel to keep the bread soft.
Turkish Bread is good to go with butter, honey-butter dip or spicy olive oil dip when warm.
ENJOY
P.S: Do not use metal container when kneading or resting the dough. Metal spoils the texture of dough.
P.S 2 : If you want the top to be lighter brown, then beat 1 egg yolk and 1 tbsp milk for glaze, instead of yogurt and water.

Back to Main Page
****************
TURKCE
1 ½ su bardagi ilik su
2 tatli kasigi instant maya/17 gr yas maya
3 ¾ su bardagi ekmek unu/cok amacli un
1 ½ tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
Uzeri icin:
1 yemek kasigi yogurt
1 yemek kasigi su
Corek otu ya da susam

Ilik suyu ve mayayi bir kaseye alin, icine sekeri ilave edin ve sekerle maya cozunene kadar iyice karistirin. Sonra un ve tuzu ilave ederek, 10 dakika hamur elastik olana dek yogurun. Hamuru ne kadar cok yogurursaniz o kadar guzel ekmek elde edersiniz. Uzerini seffaf film ya da temiz bir bez ile ortun (resime bakiniz) ve sicak bir ortamda, hamur iki kati kadar kabarana dek, yaklasik 2 saat bekleyin (resime bakiniz). Hamuru tezgahin uzerine alin ve havasini indirmek icin uzerinden bastirin. Hamuru ikiye bolun ve her birine uzun ekmek hamuru seklini verin. Kare bir borcam ya da firin tepsisini yaglayin ve iki hamuru yan yana koyun. Ya da uzun ekmek kalibi kullanarak iki tane ayri ekmek pisirebilirsiniz. Uzerini temiz bir bez ya da seffaf film ile ortun ve hamur iki kati buyuyene kadar yaklasik ½ -1 saat bekletin (Vaktiniz varsa 2 saat bekletin).
Sonra 1 yemek kasigi yogurt ve 1 yemek kasigi suyu karistirip firca ile hamurun uzerine surun. Ortasindan keskin bir bicak ile boyuna bir kesik atin. Uzerine corek otu ya da susam serpin. Firini onceden 220 C (425F) ye isitin, ekmegi orta rafa koyun ve uzeri kizarana dek 25-30 dakika pisirin. Firindan cikarinca, tepsinin uzerini temiz bir mutfak bezi ya da havlu ile ortup hava almasini engelleyin. Boylece Turk ekmeginiz yumusacik olacaktir.
Turk Ekmegi sicakken, tereyagi, balli tereyag ya da baharatli zeytinyagi ile cok guzel olur.
AFIYET OLSUN
NOT: Hamuru yogurmak ya da dinlendirmek icin metal kap kullanmayin. Metal, hamurun yapisina zarar verir.
NOT2: Eger ekmegin uzerinin cok kizarmasini istemiyorsaniz, uzeri icin; yogurt ve su yerine, 1 yumurta sarisi ve 1 yemek kasigi sutu cirparak kullanin.

6 comments:

My Turkish Kitchen said...

Hayriye,
Kullandigin maya yas maya mi? Oyle ise nereden aliyorsun?

turkishfoodandrecipes said...

Evet yas maya kullandim, fakat instant maya ile de oluyor. Ben yas mayayi tercih ediyorum. Kroger'dan aliyorum (Fresh active yeast)

My Turkish Kitchen said...

malesef burada kroger yok ama en azindan hangi aisle'dan aldigini bilirsem burada bakarim.
Tesekkurler.
Iffet

turkishfoodandrecipes said...

Iffetcim,
Burda Meijer var, orada da var yas maya,Kroger'da yas mayalar yumurtalarin oldugu reyonda, Meijer'daki de Dairy reyonunda oluyor. Yas maya "compressed yeast" diye de geciyor.
Umarim bulabilirsin.

My Turkish Kitchen said...

Cok tesekkur ederim, umarim bulurum.
Iffet

Pulkit said...

Turned out awesome