Friday, April 10, 2009

Creme Caramel (Krem Karamel)

2 cups milk
4 eggs
1 cup+1/2 cup sugar
3-4 tbsp water
2-3 tbsp hot water
1 tsp vanilla extract/1 package vanilla powder

In a bowl beat the eggs and sugar with a mixer until it gets foamy (2-3 minutes). Heat the milk till gets lukewarm. And then, add in the mixture slowly while mixing. Finally stir in the vanilla and mix them all.
Meanwhile in a small pan, caramelize sugar and 3-4 tbsp water over medium heat. After a while, the mixture will turn brown and sticky. You can smell the caramelized sugar. Turn the heat off and add the hot water. Be careful doing that, it splashes.
Distribute it to small Pyrex or porcelain oven safe bowls (4-6). Preheat the oven to 335 F (170 C). Pour the mixture over the caramel sauce into the bowls. Fill half of a deep tray with hot water and place the bowls into the tray. Bake for about 35-40 minutes. Cooked Crème Caramel should be thick like pudding or Jello. Check it by shaking the bowls gently.
Leave the Crème Caramel in the fridge for about 4-6 hours. Then with a knife scrape the sides of the bowl to let the Crème Caramel out easily. Turn it upside down to a serving plate and serve.
ENJOY

Back to Main Page

TURKCE
2 su bardagi sut
4 yumurta
1+1/2 su bardagi seker
4 yemek kasigi su
2-3 yemek kasigi sicak su
1 paket vanilya/1 tatli kasigi vanilya ekstrakti


Bir kasede mikser ile once 1 su bardagi seker ve yumurtayi kopuk kivamina gelene dek yaklasik 2-3 dakika cirpin. Sutu biraz isitin ve ilik sutu yavas yavas yumurtali seker karisimina yedirerek cirpmaya devam edin. Vanilyayi da ilave edip hepsini guzelce karistirin.
Kucuk bir tavada ½ su bardagi seker ve 3-4 yemek kasigi suyu orta ateste karamelize edin. Kahverengiye donup yanik seker kokmaya baslayinca, karisim koyulasak ve yapiskan bir hal alacaktir. Cok bekletmeden atesten alin. Sicak suyu ilave edin (dikkat edin sicrayacaktir).
Sonra kucuk borcam ya da firina dayanikli kaselerine paylastirin (4-6 tane). Firini 170 C (335 F)ye isitin. Sutlu karisimi kaselere, karamel sosunun uzerine dokun. Yariya kadar sicak su doldurdugunuz bir tepsiye kaseleri yerlestirin. Yaklasik 35-40 dakika pisirin.

Pismis Krem Karamel, kaseyi hafifce sallayinca, puding ya da jole kivaminda olmali hafif titremelidir.
Krem Karamel Kaselerini yaklasik 4-6 saat buzdolabinda bekletin. Servis yapmadan once kaselerin kenarlarini bicak yardimiyla kaziyin ve servis tabaklarina ters cevirerek servis yapin.
AFIYET OLSUN


Ana Sayfaya Don

2 comments:

My Turkish Kitchen said...

Bu tarif nedense bana hep zor gorunmustur. Seninki cok basarili gorunuyor. Eline saglik canim.
Iffet

turkishfoodandrecipes said...

Aslinda zor gibi gorunen cok kolay bir tarif. Kivamini tutturmak icin pisirme isisi ve suresini ayarlamak en kritik nokta sanirim.Bu da tecrubeyle oluyor galiba:)