Tuesday, April 21, 2009

The Imam Fainted-Turkish Ratatouille (Imam Bayildi)

This French dish called byaldi, a version of Ratatouille, has actually its origin in a Turkish dish: Imam Bayıldı, “the imam fainted”. It is a traditional Ottoman Dish with olive oil.

2 lb eggplant
1 big onion, sliced round/chopped
2-3 tomatoes, diced/grated or 1 ½ cup crushed tomato
2-3 green peppers/bell peppers
4-5 cloves of garlic, sliced
1/3 bunch of parsley, chopped
1-2 cup canola oil for frying
2 tbsp olive oil
1tsp+1 tsp salt to taste
1/2 tsp sugar
½ tsp black pepper
1/3 cup hot water
1 lemon’s juice

Wash eggplants and peel them striped. Take the green parts without damaging the tops. If eggplants are small and thin; fry them over high heat (Frying whole eggplants over high heat, prevents them to absorb much oil). Place them over a paper towel and then arrange over an oven tray. With a spoon cut them lengthwise and open. Sprinkle 1 tsp of salt all over.
If eggplants are large (like the ones in USA); cut them in 2 or 3 pieces lengthwise. Then fry both sides over high heat. And then place over a paper towel. Arrange them over an oven tray and sprinkle 1 tsp salt all over.
Chop half of the peppers. In a skillet, sauté onions with olive oil. Then stir in garlic and chopped pepper. Saute for 2-3 minutes and add tomatoes, sugar and salt. Cook over low-medium heat till the mixture gets thick. Stir in parsley and black pepper and turn the heat off.
Fill eggplants with the mixture evenly. Slice the remaining peppers in strips and arrange over the eggplants.
Preheat the oven 400 F (200 C) and pour 1/3 cup hot water in tray. Drizzle lemon juice over eggplants and cook for 10-15 minutes.
Serve Turkish Ratatouille warm or cold as you like.
ENJOY
***This is a vegetarian dish.

TURKCE
Byaldi olarak gecen Fransiz yemegi, Ratatouille’nin bir cesidi olup, aslinda klasik bir Turk yemegidir: Imam Bayildi, “the imam fainted”. Geleneksel bir zeytinyagli Osmanli Lezzeti.

1 kg patlican
1 buyuk boy sogan, yuvarlak/normal dogranmis
2-3 domates, dogranmis/rendelenmis ya da 1 ½ su bardagi ezilmis domates
2-3 yesil sivri biber/dolmalik biber
4-5 dis sarimsak, dilimlenmis
1/3 demet maydanoz, dogranmis
1-2 su bardagi sivi yag (tercihen kanola), kizartmak icin
2 yemek kasigi zeytinyagi
1 tatli kasigi+1 tatli kasigi tuz

1 cay kasigi seker
1 cay kasigi karabiber
1/3 su bardagi sicak su
1 limon suyu

Patlicanlari yikayin ve alaca olarak soyun. Koklerini ayirmadan yesil kisimlarini koparin. Patlicanlar kucuk ve ince ise; butun olarak kizgin yagda her tarafini kizartin (Patlicanlar butun olursa ve ates yuksek olursa fazla yag cekmezler). Kizaran patlicanlari kagit havlu uzerine alin ve sonra firin tepsisine dizin. Ortasini kasik yardimiyla cizgi seklinde yarin ve acin. Uzerlerine 1 tatli kasigi tuz serpin.
Eger patlicanlar buyuk ve tombul ise (ABD’dekiler genelde oyle oluyor); soyduktan sonra boyuna 2 ya da uce kesin. Sonra kizgin yagda her tarafini kizartip, kagit havlu uzerine alin. Firin tepsisine dizin. Uzerlerine 1 tatli kasigi tuz serpin.
Yesil biberlerin yarisini dograyin. Bir tavada soganlari zeytinyaginda kavurun. Sonra sarimsaklari ve dogranmis biberleri ilave edin. Bir kac dakika cevirin. Sonra domatesi, sekeri ve 1 tatli kasigi tuzu ilave edin. Karisim koyulasana dek kisik ateste pisirin. Karabiber ve maydanozu ilave edip atesi kapatin.
Hazirladiginiz ic malzemeyi patlicanlarin icine doldurun. Geri kalan biberleri ince seritler halinde kesip patlicanlarin uzerine yerlestirebilirsiniz. Sivri biber kullaniyorsaniz butun ya da yarim olarak da koyabilirsiniz.
Firini 200 C (400F) ye isitin. 1/3 su bardagi sicak suyu tepsinin dibine dokun. Limon suyunu patlicanlarin uzerinde gezdirin. Yaklasik 10-15 dakika pisirin.
Dilediginiz gibi ister sicak ister soguk servis yapin.
AFIYET OLSUN
***Bu bir vejeteryan yemegidir.

Ana Sayfaya Don

2 comments:

Unknown said...

cok beğenerek yediğim yemeklerden biridir imam bayıldı. olsada yesek dedırtecek kadar var gerçekten ellerine sağlık ablacım

My Turkish Kitchen said...

Imam Bayidi benim de severek yaptigim ve yedigim bir klasik. Eline sagik senin de, cok hos gorunuyor.
Iffet