Saturday, August 9, 2008

Bakteriler (Bakteria)

Butun bakteriler zararli degildir. Hastalik yapici ve hatta oldurucu etkiye sahip bakterilerin yaninda; yararli bakteriler de vardir.

* Mesela, yogurt yapiminda kullanilan ve sutun yogurda donusumunu gerceklestiren starter kultur olarak kullanilan yogurt bakterileri: Streptecoccus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus
* Peynir yapiminda kullanilan starter kulturlerden bazilari ise: Lactococcus lactis ssp cremoris, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus ve Leuconostoc turevleri.
* Kimi bakterilerde asi veya antibiyotik olarak tip sektorunde insanlara daha saglikli bir hayat sunmak icin kullanilirlar. Bilindigi uzere oldurulmus veya zayiflatilmis bakteriler insan vucuduna enjekte edildiginde, vucut bu bakterilere karsi antikor uretmeye baslar ve bu zayiflatilmis veya olu olan bakterilere karsi bir ustunluk saglar. Bu olaya tip alaninda bagisiklik denmektedir. Vucut gucsuz bakterilere karsi kendini hazirlamis olur ve guclu, saglam bakterilerle karsilastiginda nasil davranmasi gerektigini ogrenmis olur. Bildiginiz gibi gunumuzde de tetanoz ve verem gibi, bir çok hastaligi onlemek için cesitli bakteriler kullanilir ve bir cesit onlem olarak kabul edilirler.
* Yine benzer sekildeki bazi bakteriler tip sektorunde antibiyotik yapiminda kullanilirlar. Streptomycin adi verilen bir bakteri cesidi; Bacitracin, Polymyxin ve Erythromycin adi verilen antibiyotikler uretmektedir. Bu antibiyotikler hastalik onleyici olarak cogu zaman insanlar tarafindan kullanilmaktadir.
* Ayrica yine Clostridium bacterium adi verilen bir bakteri cesidinin fermantasyonu sureci sonunda ortaya cikan butil alkol ve aseton kimya sektorunde çok kullanilan degerli kimyasal maddelerdendir.
* Yine benzer sekilde insan kaninin plazmasinda bulunan Dextran adli yararli bir madde; Leuoconostoc adli bir bakteri tarafindan yapilmaktadir.
* Bazi bakteri turleri; bazi hayvanlarin bagirsaklarinda ozellikle seluloz sindiriminde kullanilmaktadir ve selulozun karbonhidratlarin temel tasi olan glikoza indirgenmesini saglar ve böylece hucreler için gerekli olan enerji de bulunmus olur.
* Eger curukcul bakteriler olmasaydi olu insan bedenleri ve canliligini yitirmis bitki parcaciklari olduklari gibi kalacak ve bunlarin ana organik maddelere donusumu olmayacakti. Boylece karbon dongusunun onemli bir parcasi yerine getirilmemis olacakti. Bu curukcul bakteriler yaptiklari bu parcalama islemiyle ayni zamanda topraklari da beslerler ve verimli hale getirirler.

No comments: