Saturday, August 9, 2008

Besin ve Vitamin Degerlerinin Korunmasi (Protection of Nutrition and Vitamin Values)

***C vitamini, havadaki Oksijen, isi ve gunes isigi ile temasindan 30 dakika sonra degerini yitirir. Bardaga doktugunuz meyve sularini ve dilimlediginiz meyveleri bir an once tuketin.Meyve sularinizin kapagini acik birakmayin, isi ve gunes isigindan uzak yerlerde muhafaza edin.

***Brokoliyi pisirmeden tuketmeye calisin. Pisirmek ya da kaynatmak brokolideki vitaminleri ve mineralleri azaltir ya da yok eder.

***Cay yapraklarinin kaynamis su ile ani temasi, caydaki C vitaminini yok eder ve icindeki mineral degerlerini azaltir. Ayni zamanda kaynamis su, cayin icindeki tanen maddesini parcalar, yok eder ve bu da kansizliga yol acar. Bunu onlemek icin demlige koydugumuz cayi temiz su ile yikiyoruz ya da 1-2 kasik soguk su ile islatiyoruz.

***Salatanizi servisten en fazla 30 dakika once dograyin. Dogranan sebzeler, hava ile temas ettikten 30 dakika sonra, ozellikle C vitamini olmak uzere, vitamin kaybina ugrarlar.

***Makarna, eriste gibi gidalarin pisme sularinin dokulmesi besin degerini dusurur. Pilav pisirir gibi, cekecegi kadar su koyarak pisirin, boylece besin degeri daha yuksek makarna tuketmis olursunuz.

***Yumurtayi cig olarak tuketmemelisiniz. Sindirimi zordur, besin zehirlenmesi yapabilir ve B grubu vitaminlerinden biyotin yararli etkisini gosteremez.

***Yumurtayi en fazla 6-8 dakika sureyle haslamalisiniz. Uzun sure haslanan yumurtanin sarisi etrafinda olusan yesil halka, besin degerinin azaldigini gosterir.

***Dondurulmus sebzelerin icerdikleri besin ogelerini maksimum oranda korumak icin pisirmeden once kesinlikle cozundurmemelisiniz.
***Yesil salata ve marulun yapraklarini yikadiktan sonra bicakla keserek dogramak yerine, elinizle koparin. Boylece vitamin kaybini onlemis olursunuz.

No comments: