Wednesday, April 29, 2009

Fava

1 lb fresh/frozen/dry fava beans, peeled
1 onion, chopped
1 carrot, chopped
½ tsp sugar
2 tbsp olive oil
1 tsp salt to taste

Garnish:
3-4 tbsp extra virgin olive oil
½ lemon’s juice
1/3 cup fresh dill, chopped

If you are using dry fava beans soak them in water and leave overnight. Place all the ingredients in a pot and bring to a boil. Then simmer until fava beans get soft (15-20 minutes for frozen/fresh fava beans and 60-80 minutes for dry fava beans).
Drain and mix with a blender until forming a smooth paste like mixture. Adjust the salt amount as you like. Transfer to a 1-2 inch deep serving dish or bowl. Flatten the surface. Then cover and leave it in the fridge for 1 hour to cool. Then cut into square or diamond shapes. Drizzle with olive oil and lemon juice and put the dill all over.
ENJOY
***This is a vegetarian dish.

Back to Main Page TURKCE
½ kg taze/kuru ya da dondurulmus bakla ici
1 sogan, dogranmis
1 havuc, dogranmis
1 cay kasigi seker
2 yemek kasigi zeytinyagi
1 tatli kasigi tuz


Uzerine:
3-4 yemek kasigi sizma zeytinyagi
½ limon suyu
1/3 su bardagi dereotu, dogranmis


Kuru bakla ici kullaniyorsaniz bir gece onceden suda islatin ve gece boyunca bekletin. Butun malzemeleri bir tencerede kaynatin ve kaynayinca hafif atese alip, baklalar yumusayana dek pisirin (kuru bakla icin 60-80 dakika, taze ve dondurulmus bakla icin 15-20 dakika).
Suyunu suzun ve blendir ile pure haline getirin. Tuz miktarini isteginize gore ayarlayin. 4-5 cm derinliginde bir servis tepsisine ya da kasesine aktarin uzerini duzlestirin ve buzdolabinda 1 saat kadar sogutun. Sonra kare ya da baklava dilimi seklinde dilimleyin. Uzerine sizma zeytinyagi ve limon suyu dokun. Son olarak dere otunu yayin ve servis yapin.
AFIYET OLSUN

***Bu bir vejeteryan tarifidir.


Ana Sayfaya Don

2 comments:

My Turkish Kitchen said...

Hayriye,
Baklaici hic yapmadim. Nasil, senin sevdigin, tavsiye edebilecegin bir tarif mi?
Iffet

turkishfoodandrecipes said...

Normalde bakla ile aram pek iyi degildir Iffetcim, fakat fava hosuma gitti,pure olarak ya da dip olarak da guzel oluyor. Degisik ve kolay bir tarif, tavsiye edebilirim.