Saturday, March 21, 2009

Devilled Eggs ( Yumurta Dolmasi)

2 eggs
1-2 tbsp mayonnaise
1 tbsp mustard (optional)
1 tbsp green onion, chopped finely (only the green part)
A pinch of salt
A pinch of paprika
A pinch of black pepper (optional)

First hard boil the eggs. Fill up a small saucepan half-way with water and gently add the eggs. Cover the eggs with at least an inch of water. Add a teaspoon of vinegar to the water (this will help contain egg whites from leaking out if any of the shells crack while cooking). Add a pinch of salt to the water. Bring the water to a boil. Cover, and over low heat boil at least for 5-6 minutes. Drain hot water from pan and run cold water over the eggs or add some ice. Let them sit in the cool water a few minutes, changing the water if necessary to keep it cool.
Peel the eggs. Using a sharp knife, slice each egg in half, lengthwise. Gently remove the yolk halves and place in a small mixing bowl. Arrange the egg white halves on a serving plate.
Using a fork, mash up the yolks and add mustard, mayonnaise, onion and a sprinkling of salt and pepper. With a spoon fill the egg yolk mixture into the egg white halves. Sprinkle with paprika and serve.
ENJOY
***********************
TURKCE
2 yumurta
1-2 yemek kasigi mayonez
1 yemek kasigi hardal (istege bagli)
1 dal yesil sogan, ince dogranmis
Bir tutam tuz
Bir tutam toz kirmizi biber
Bir tutam karabiber (istege bagli)

Once yumurtalari haslayin. Kucuk bir tencere ya da cezveye yumurtalari koyun ve uzerlerine cikacak kadar sui le doldurun. Icine 1 cay kasigi sirke atin (pisme sirasinda catlayan yumurtalarin beyazinin akmasini onleyecektir). Bir tutam tuz ilave edin ve kaynatin. Kaynamaya baslayinca hafif ateste en az 5-6 dakika haslayin. Sicak suyu suzun ve soguk suyun altina tutun ya da buz ilave edip daha cabuk sogumasini saglayabilirsiniz. Yumurtalari soguk su icinde bir kac dakika bekletin. Soguduktan sonra kabuklarini soyun ve keskin bir bicak yardimiyla her yumurtayi boyuna yariya kesin. Dikkatlice sarisini alin ve kucuk bir kaseye alin. Icini bosalttiginiz yumurta beyazlarini servis tabagina yerlestirin.
Bir catal yardimiyla yumurta sarilarini ezin ve kirmizi biber haric geri kalan butun malzeleri ilave edin. Pure haline gelene dek karistirin. Bir kasik yardimiyla karisimi yumurta beyazlarina doldurun ve uzerine kirmizi toz biber serperek servis yapin.
AFIYET OLSUN

No comments: