Wednesday, March 4, 2009

Mercimek Koftesi (Lentil Pates)

½ cup red lentil, washed and drained
1 cup fine bulgur
2 ½ cups water
1 onion, chopped finely
2 tbsp tomato paste
¼ cup olive oil
½ tsp black pepper
1/3 tsp cumin
1 tsp salt to taste
¼ cup hot water
½ bunch fresh parsley, chopped finely
½ tsp dried mint/3-4 pairs of fresh mint, chopped finely
2 green onions, only green parts chopped finely
Lettuce leaves or arugula
Lemon wedges

Boil red lentil with 2 ½ cup of water. Make sure the lentils are soft but there is still some water in the bottom. Turn the heat of and stir in fine bulgur, close the lid. Leave for at least 10 minutes to make bulgur absorb all the water and expand.
Meanwhile, sauté onions with olive oil over medium heat. And then stir in tomato paste. Saute for 1-2 minutes and add salt and hot water. Transfer to the pot with bulgur and red lentils. Stir in spices, green onions and parsley. Mix them all. If it is cooled enough mix all with your hands and make pates like on the picture above. If the mixture sticks, wet your hands with water occasionally.
Serve Lentil Pates with lettuce leaves or arugula and lemon wedges. Also keep them in the fridge.
ENJOY
 



 

TURKCE
½ su bardagi kirmizi mercimek, yikanmis ve suzulmus
1 su bardagi ince bulgur
2 ½ su bardagi su
1 sogan, kucuk dogranmis
2 yemek kasigi domates salcasi
½ cay bardagi zeytinyagi
1 cay kasigi karabiber
1/3 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kuru nane/ 3-4 dal taze nane, ince dogranmis
½ cay bardagi sicak su
½ demet maydanoz, ince dogranmis
2 yesil sogan, sadece yesil kisimlari ince dogranmis
Marul/kivircik yapragi ya da roka
Limon dilimleri

2 ½ su bardagi suda kirmizi mercimegi icinde bir miktar su kalana dek pisirin. Mercimek yumusayip patlasin fakat, butun suyunu cekmesin. Sonra ince bulguru tencereye ilave edin, karistirip kapagini kapatin ve en az 10 dakika bulgurun sismesini bekleyin.
Bu arada bir tavada zeytinyagi ile soganlari orta ateste kavurun ve sonra domates salcasini ilave edin. Biraz daha kavurup tuz ve ½ cay bardagi sicak suyu ilave edin ve atesten alip tenceredeki bulgur-mercimek karisimina ilave edin. Uzerine baharatlari, yesil soganlari ve maydanozu ilave edin. Hepsini guzelce karistirin. Eger yeterince soguduysa elinizle yogurun ve fotograftaki gibi uzunca kofteler yapin. Eger malzeme elinize yapisirsa arada elinizi su ile islatarak yapismasini onleyebilirsiniz.
Mercimek koftesini marul/kivircik yapraklari ya da roka ile ve uzerine limon sikarak ikram edin ve buzdolabinda saklayin.
AFIYET OLSUN

1 comment:

Lori Adanir said...

only one word can describe this dish....Amazing the first time i tried this is when i was in Istanbul my mother in law made it for our wedding i love it and we make it often