Tuesday, January 20, 2009

Shrimp Kebab (Karides Kebabi)

1 lb shrimp, cleaned and deveined
¼ cup olive oil
1 tbsp garlic, minced
2 tbsp lemon juice
¼ tsp black pepper
2 tbsp soy sauce
A pinch of parsley, finely chopped (optional)
½ tsp salt to taste
Metal or wooden skewers

2 hours prior to cooking, prepare the marinade. Mix olive oil, lemon juice, black pepper, soy sauce, parsley, salt and garlic. Dip the fish into it and marinate in the fridge for at least 2 hours. Remove shrimp from marinade and discard the marinade. If you are using metal or steel skewers, lightly coat them with oil. Place shrimp on skewers (about 5 shrimps per skewer) and then cook them over grill 3 minutes each side. Do not overcook. You can also cook them in the oven 8-10 minutes or until they get pink at 350 F (400 F).
You can serve shrimp kebabs over a bed of rice or pilaf with fresh lemon wedges.
ENJOY

Back to Main Page
TURKCE
½ kg karides, temizlenmis
¼ su bardagi zeytinyagi
1 yemek kasigi sarimsak, dovulmus
2 yemek kasigi limon suyu
½ cay kasigi karabiber
2 yemek kasigi soya sosu
Bir tutam taze maydanoz, kucuk dogranmis (istege bagli)
1 cay kasigi tuz
Metal ya da tahta sis

Karidesleri pisirmeden en az 2 saat once marine sosunu hazirlayin. Zeytinyagi, limon suyu, sarimsak, karabiber, tuz, soya sosu ve maydanozu karistirin. Karidesleri bu sosa bulayin ve sosa yatirarak en az 2 saat buzdolabinda marine edin.
Daha sonra karidesleri sislere araliklarla dizin (bir sise 5-6 tane) ve marine sosunu atin. Eger metal sis kullaniyorsaniz karidesleri dizmeden once sisleri hafifce yaglayin. Izgara ya da mangalda her iki tarafini da 3'er dakika pisirin. Fazla pisirmeyin. Karides kebabini firinda 180 C (350 F)' de yaklasik 8-10 dakika karidesler pembelesene dek pisirebilirsiniz.
Karides Kebabini pirinc ya da pilav uzerinde taze limon dilimleriyle servis edebilirsiniz.
AFIYET OLSUN

1 comment:

Unknown said...

bende deniz ürünlerini çok seven biri olarak bu tarif çok ilgimi çekti ve uygulamak için sabırsızlanıyorum ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar ki eminim tadıda öyledir.